tirsdag 30. desember 2014

På årets nest siste dag

Det har vært noen trivelige juledager. Har vært på besøk og fått besøk, har gitt gaver og fått gaver. Har spist tradisjonelle julemåltider og ikke minst julekaker.

Trykket i hodet og ørene, Tinnitus og svimmelhet, joda, de har også vært med på julefeiringen. Tenk om man bare kunne finne volumknappen på den Tinnitusen., og åpne en ventil å slippe ut litt trykk i hode. Jeg er sikker på at det hadde hatt god innvirkning på balansen også. 

Hadde en litt morsom, merkelig opplevelse på lørdag. Jeg var i 50-års lag, ja det var jo ingen merkelig opplevelse i og for seg, selv om selskapet var veldig hyggelig og hadde en del morsomme innslag underveis. Men det jeg skulle frem til, en av gjestene som var der, passerte stadig stolen jeg satt på, på vei til og fra ulike steder. Og hver gang han passerte meg så masserte han skuldre og nakke litt. Bare litt hver gang, men han fant absolutt alle de vonde punktene.

"Du er stiv" fikk jeg høre "mye stivere enn hva godt er" sa han. Jo, jeg kan jo forsåvidt skrive under på det. Du vet, når det bråker og trykker i hodet så strammer man jo gjerne en del muskler, og de kjennes jo, og så fører jo som kjent det en til det andre. Tinnitus følger til stramme skuldre, stramme skuldre fører til stive muskler, stive muskler strammer skuldre og nakke noe som igjen fører til at tinnitus øker. Got the point?

Vel, denne personen så det på lang vei at jeg hadde vondt, og han hjalp meg litt i så måte hver gang han passerte meg. Jeg snakket med "bursdags-barnet" etterpå. Joda sa hun, det stemmer det, han bare er sånn han. Om jeg viser meg i nærheten av han når jeg har vondt i hodet så er det aldri nødvendig å si noe, han kommer bare å legger hendene på hodet mitt.

Ja tenk om disse problemene kunne fjernes med litt håndspåleggelse du *sukk*

Vel, så enkelt er det nok ikke, men at han klarte å løse opp i litt stramme muskler denne lørdags kvelden er det ikke tvil om. Og når jeg kom hjem og satt meg ned så kjente jeg at det var skikkelig varmt over hele skulderpartiet, akkurat som om det var noe som fortsatte å jobbe der.

Jeg har fått invitasjon til å komme hjem til han og kona, slik at han kunne jobbe litt mer på skuldrene mine, og den invitasjonen tror jeg faktisk jeg skal benytte meg av. Egentlig burde alle ha et par varme hender liggende i påkommende tilfeller.

Nå er det slutten på 2014, nest siste dag faktisk. Det er tid for en oppsummering. Hvordan har dette året vært for deg?



Vet du hvordan mitt har vært? Vel siden du er syk så har det sikkert vært kjedelig vil du kanskje si. Men nei, det har ikke vært et kjedelig år, det er kjedelig at jeg er syk, der skal jeg gi deg rett, men jeg har hatt et langt fra kjedelig år. Jeg vil påstå at jeg har hatt et fargerikt år.

Jeg har opplevd masse, vel i alle fall har jeg opplevd mye.

Jeg har vært heldig å fått gå på mestringskurs for sykdommen min, noe som har vært et alfa og omega når det gjelder å kunne takle hverdagen og kjenne på de gode opplevelsene. Så stor takk til HLF Briskeby som har gitt meg denne muligheten.

Jeg har hatt familie og venner rundt meg, til glede og til behag. Middagsselskaper, festlige sammenkomster, grilling og spilling i hagen, jeg har vært på gårdsopera, jeg har vært på Sommerrevyen her i byen. Jeg har vært på fjellet og jeg har vært ved sjøen. Jeg har vært i Kongsberg, jeg har blitt bedre "kjent" med min tippoldefar takket være en kopi av hans pasientjournal fra et sykehus. Jeg har vært på avslutningsfest på Bjerkely Folkehøyskole da min sønn sluttet der i vår. Jeg har vært på Harry-handel i Sverige. Jeg har vært på besøk hos familie i Telemark, og jeg har funnet igjen to av min fars fettere, som selv han ikke hadde sett siden 1957.

Jeg har vært på flere julebord og jeg har vært på julelunsjer. Jeg har vært på rakfisklag og jeg har vært på "en helt alminnelig fredag" med gode venner. Jeg har vært i juleselskap og i juli-selskap. Jeg har vært i 50-års lag og jeg har vært i barneselskap.

Ja, jeg har hatt så og si daglige dårlige perioder, og jeg har vært totalt utslitt, men det har gjerne kommet fordi jeg har "vært ute på noe". Jeg har vært opptatt med hyggelige ting. Jeg vet at mye av dette hadde jeg ikke klart å gjennomføre om jeg hadde vært på jobb.

Mange mennesker forstår ikke dette med at jeg ikke savner å gå på jobb. Vel, det gjør jeg altså ikke.Jeg har slitt meg gjennom arbeidsdagene i 5-6 år og ikke hatt overskudd til noe annet. Det har vært jobben og så har det vært sofaen. Jeg orker ikke å ha et slikt liv, eller rettere sagt mangel på liv. Jeg antar det er denne sykdommen som har arbeidet i kroppen min, for tinnitus og trykk i hodet, samt tildels lydoverfølsomhet, har jeg hatt i alle disse årene. Det var først i oktober 2013 at den slo ut med voldsomme svimmelhetsanfall og hørselsdropp og forvrengning av lyd på grensen til det utrolige og synsforstyrrelser og dårlig balanse.

Jeg orker ikke så mye, men det jeg orker vil jeg glede meg over. Orker jeg ikke mer så er det egentlig bare å legge seg, sove litt, og så fortsette der man slapp etterpå. 

Jeg kommer meg jo ikke så mange steder, all den tid jeg ikke kjører noe særlig bil. Jeg føler meg ikke komfortabel med å kjøre. Når balansen er dårlig og man påvirkes av lyd, lys og bevegelse så er ikke bilkjøring først i prioriteringslisten. Men med en snill sønn som kjører meg når jeg har behov for det, og venner og annen familie som stiller opp, så går det greit.

Jeg er glad for alle de gode opplevelsene jeg har vært så heldig å få oppleve i 2014. Jeg er takknemlig for det som har blitt meg til del. Jeg er takknemlig for at jeg har hatt overskudd til gode opplevelser og sist men ikke minst jeg er takknemlig for at jeg har familie og venner som stiller opp for meg.

Takk til dere som har vært med å påvirke til at mitt liv i 2014 er verdt gode ord, jeg håper (og tror) at jeg får et minnerikt 2015 også.

Godt Nytt År til dere alle




tirsdag 16. desember 2014

Julekaker, julesild, julegaver, julebord, julelunsj og julestri forøvrig

Det er lenge siden forrige blogginnlegg, og det har sin naturlige forklaring.

Det har nemlig vært mange jule-aktiviteter den siste måneden. Hyggelige julebord og juleselskap, julelunsj og andre julesammenkomster. Men alt dette går på bekostning av andre ting, som blant annet det å skrive blogg.

Jeg har kost meg etter beste evne den drøye måneden som har gått siden forrige blogg innlegg. Jeg har vært på rakfisklag med gode venner og jeg har vært på to julebord og tre julelunsjer. Et julebord måtte jeg takke nei til og et lutfisklag måtte jeg dessverre også si nei takk til. Men sånn er det jo for alle, man kan ikke få med seg alt. Det at det var sykdommen som satte en stopper for min del og ikke mangel på tid behøver vi jo ikke å snakke så høyt om.

Etter en slik samling har det som regel gått minst et døgn i etterkant, hvor det ikke er mulig å gjennomføre noe som helst, (noen ganger både tre og fire døgn også) Det er bare sånn det har blitt. Og nei, det har ingenting å gjøre med alkoholinntak ;-) det har rett og slett med det å gjøre at jeg ikke orker så mye, energien er på bunn og trykket i hodet og ører, fru Tinnitus sin evigvarende en-tonede konsert og alle de andre plagene som Mr. Menieres medbringer sørger for at nye beskrivelser tilføres om dagen derpå.

Når det gjelder julerengjøring så har jeg tenkt å feie over med blikket. Og så lukter det jo så godt dersom man sprayer litt grønnsåpevann på gulvteppet. Neida, jeg skal både vaske og tørke støv, men jeg kommer ikke til å være så veldig nøye. Det er ikke om å gjøre å vaske både tak og vegger (selv om det sikkert hadde vært greit å få gjort). Det som er om å gjøre er at det er sånn noenlunde rent og at det ser greit ut og lukter godt. Om det ligger igjen en hybelkanin eller fem under sofaen, javel så får de få lov til å ligge der da. Bare beveg deg rolig når du er innom, så kommer de ikke så lett frem.

Jeg har kjøpt goro og sandkaker fra venner og jeg har fått krumkaker, potetmelstopper, smultringer og kransekake. Jeg har kjøpt pepperkaker og appelsiner og nellikspiker, og jeg har laget ulike typer sild som er lagt ned på glass.

Det blir rimelige julegaver på alle sammen i år, først og fremst fordi jeg nå går på arbeidsavklaringspenger, så det er ikke så mye å slå ut håret for, og for det andre så kan det jo være greit å senke nivået litt da. Alle har jo alt de trenger og stort sett så har de fleste mulighet til å kjøpe seg det de har lyst på.


Og venninnegaver blir nedprioritert, bare så dere vet det. En hundrelapp her og en hundrelapp der, og plutselig så var det masse penger som forsvant ut fra kontoen. Nei, sorry altså, men jeg trenger dem selv i år. 



Så vær så snill og ikke kom med noe til meg heller, for jeg klarer ikke å glede meg over å få ting uten at jeg har noe å gi tilbake. Men om du absolutt vil gi meg noe, så gi meg heller litt av din tid til en hyggelig prat over en kopp kaffe eller noe sånt, det vil jeg sette stor pris på.

Og flere julete sammenkomster står på tapetet. Lørdag kveld skal jeg spise julemat med venner, og ryktene sier at det kan bli lutefisk. Gleder meg til det (uansett hva det blir å spise). Mandag blir det julelunsj igjen og lille julaften må alt være ferdig pyntet her for da er planen gløgg og pepperkaker med en barndomsvenninne.



Jeg skal pynte plastikken min på førstkommende fredag på dagen har jeg planlagt. Jada, jeg vet at jeg har sagt tidligere at jeg ALDRI skal ha plastikkjuletre og at jeg ALDRI pynter til jul før lille julaften, men selv de seigeste må noen ganger gå i seg selv å endre mening. I fjor kjøpte jeg meg juletre i plast, det var svindyrt og ser veldig ekte ut, og JA det er Mr. Menieres som må ta skylden for det også. Men sånn er det, og sånn blir det. En klok person sa en gang "Kan du ikke slå dem så slå deg sammen med dem" og den leveregelen får jeg vel la gjelde i denne saken. Jeg jeg har gått inn i plastikkjuletre-kompaniet, og jeg MÅ pynte tidligere for å komme i mål til jul.


Så mens andre skal gå rundt juletreet i år, så blir det vil til at jeg ser juletreet går rundt, eller noe i den retningen. Da skal jeg sette meg ned å vite at jeg sparer penger på juleakevitt og juleøl, for her går det hurramegrundt allikevel. Jeg skal sette på en cd med julemusikk og late som om jeg er i Disney World, for alle høres ut som de har Donald-stemme når det har gått litt tid. Og så skal jeg kos meg som best jeg kan, det håper jeg dere vil gjøre også.